hoga hoga!!!!

hoga hoga!!!!

Friday, August 26, 2011

-->>Teh bunga Aloq Setaq<<--

Assalamualaikum…. Di pagi yang hening nie, aku arap smua org sentiasa chat walafiat, walaupun semalam sehari suntuk hujan x henti2.. raya ni jangan banjir dh laye..

Actually bukan senang nk update blog nie, sebab xdak benda yg menarik tertarik yg boom2 gitu, tapi kali ni aku cuba la tulis kongsi cita cikit sejak aku dah balik kat kedah nie…alhamdulillah nasib aku baik kali nie coz dapat praktikal kat negeri sendiri… so kiranya hari2 makan masakan ibu laye..

Tanggal Ahad 21 Ogos 2011 (macam lama je), kul 1700H, teet..!!! dah punch card untuk sign out dari ofis, ak pun bergegas la keluar pastu menghidupkan moto hijau bapak aku dengan menggunakan tangan kanan.. dh bunyi pa lagi, terus pecut meter sampai meter rapat untuk pergi ke stadium darul aman.. macam jauh je tempat 2, padahal dekat jek Langgar ngan stadium 2..huh

Setelah puas menyelit-nyelit dicelah-celah lurah dan lubang, aku pun sampai la di Bazar Ramadan kat citu.. keta banyak oo, sebab 2 la aku malas nak pegi nek keta.. 1st gerai yang aku pegi adalah gerai TEH BUNGA KEGILAAN RAMAI.. nama dia pun dh pelik dah…(aku bagi nama sendri je)..

Aku xtau la apa yang special tentang teh bunga nie, actually aku dah ricky sejak 2 minggu lepas lagi, tapi situasi dia sama je, kena beratur panjang lebar untuk dapatkan the tersebut.. tapi kali ni aku dah azam nk dapatkan jugak bendalah nie… FIGHTTIIINNG..!!!!


*******************

Aku pun parking je sebelah gerai 2, nak cepat kan, terus campak je helmet aku tu..(helmet murah,kalau arai x campak la)..terus ambik nombor, maksudnya beratur la.. time sekarang 1715H, dah aku mesti tabah untuk menghadapi semua ini..heh



<<panjang x__??>>
Sambil menunggu dengan penuh kasabaran, untuk menghilankan boring, aku pun stalker2 la ngn brother depan aku nie, sjeje Tanya dia ckit info tentang teh nie.. bro 2 cakap cmni, “fenomena ini berlaku sejak tahun lepas lagi. Teh nie dia gunakan madu lebah sebagai manisan dalam ayaq 2”, speaking kedah laye…hehe… tambah lagi,”kalau abang rasa nanti memang lain dari lain la, klau letak ais lama pun dia tetap manis lagi..abg boleh kata tiap2 hari beratur cmni”…hahah… betul ke bro ni cakap, tapi aku layan jek..

Tup tap, tup tap, tiba2 sampai sudah giliran aku, jam di tangan menunjukkan pukul 1815H, (sejam beb aku beratur macam ni…!!!!macam time kadet pulak..hehe)… tetapi nasib aku kurang baik sebab koata pembelian hanya sebanyak 3 bungkus saja…dalam hari nak beli 6 bungkus aritu, nak bedak abis adik-beradik ngan jiran kat sebelah umah, tapi rezeki kata 3 bungkus je…(terima dengan hati yang sebak)…
Nasib la kakak yang bungkus 2 hot ckit, klau x naik hot la aku…tapi org yg belakang cikit dari aku dapat beli 2bungkus je, lagi kesian…huh.. penjual 2 bukan sja2 je nak uat macam tu, tapi just nak bagi semua rasa air teh Bunga menyusuk kalbu dia 2..

So, dah panjang lebar aku tulis nie.. dah la cikit ye…ni ada la pic cikit, kut2 la anda berkenan boleh la dating umah aku ye, nanti kita baris sama2 pegi beli kat situ, sejam je pun…hhe

<<dah dekat sampai turn aku>>

<<stok tinggal 2 tong lagi..jgn usha yg biru 2..>>


<<refill2...jangan x refill...>>
<<time aku nak balik pun dok panjang lagi>>
<<kul 1850H  selamat sampai di rumah, masik terasa kesejukan dia>>
<<nampak x bunga 2..2 bunga ape ye..>>

Monday, May 30, 2011

-->>1 Juta Belia, Putrajaya<<--

untuk membuang sawang2 dan tahik2 cicak kat blog aku nie, aku ade 1 event yang nak dikongsikan iaitu "3 hari di Hari 1 Belia dekat Putrajaya"... sekali dengar macam gempak je kan...tapi memang gempak pun..hehe...pe yang x best adalah kawasan dia terlalu jauh....tapi bagi aku small matter je..huh...

sorry la, entry kali nie agak ke-askar-an cikit sebab kami perlu membuat show "wardance" di pameran tersebut...<macam artis la pulak kan>...walaupun terpksa bermandi peluh di sana, tapi semangat yang kami tunjukkan dapat jugak menggegarkan kawasan pameran tersebut..

sapa yang x pegi tegok aritu memang rugi la...huh...

ok...adios...
(cuci mata dengan tengok pic dulu)


<sedang beraksi>


<sape mantap cari aku>


<jambu x?>



                <penuh cahaya keimanan>                                     <x sabar nak buat penerjunan>


<masjid besi...best tido kat sini>

Sunday, April 10, 2011

-->>Lojing, Gua Musang<<--

agak2 penah dengar x Lojing 2 kat mana?? aku dulu pun x penah dengar doh, ingatkan Loji air pe ntah.. tapi betul la orang tua2 cakap "jauh perjalanan, luas pandangan"(betul ke ayat nie)..

actually, aku pegi tempat nie pada minggu lepas lagi, sebab 2 la aku lewat untuk dapat lappy baru aku nie... hal ini kerana aku dipilih untuk ke program siri ke-2 "UPNM WARRIOR Humanitarian Outreach Program" yang siri pertama diadakan di "Sekolah Kebangsaan Sungai Kertas, Selangor" sebagai ajk multimedia je... tapi kali nie lebih mencabar kerana diberi peluang mengadakan program ni "Sekolah Kebangsaan Post Broke, Lojing".. ni sekolah orang asli tau... bau budak2 dia harum2 je..huh..



<<gempak je nama>>

ape yang mencabarnya, kali nie aku diberi peluang untuk menjadi "fesilitator" untuk budak2 nie, 2 pun last minit je lantik, kalau x AJK aktiviti je... maybe ade ciri2 kut,sebab 2 la orang lantik...(harap2 x rosak la budak2 2)...

program ni berlangsung selama 4 Hari 3 Malam iaitu bertolak pada ari Khamis, dan pulang pada hari Ahad...(terlepas la weekend nak balik kedah)... kami menetap di Pejabat Jajahan Kecil Lojing (baru je setahun jagung ditubuhkan) dan disambut baik dengan hidangan yang enak2 pada malam 2...(strawberry yg best skali)...apepun thanz kepada pegawai perunding untuk program nie, Abg Halis (timbalan pengarah jajahan kecil Lojing) yang banyak membantu dan masak makanan yang sedap2 time tengah malam...

<<fresh nie..terbaik dari ladang>>

<<sweet je..belum cuba belum tahu>>

Lojing ni terletak dekat je dengan Cameron Highland, 10 minit je sampai,  memang sejuk la tempat nie, pagi pun rasa xnak mandi...(patut la budak2 2 x mandi pagi).... sekolah orang asli 2 memang cantik doh, kalah sekolah kat kampung aku dulu...ikutkan hati memang la nak tidoq kat sekolah, tapi elektrik yang dibekalkan hanyalah pada "6pg-11pg dan 6ptg-11mlm"...(aku pun pelik budak2 2 x guna torchlight pn)..bukan 2 je, coverage henset pun xde, paling cikai pun maxis je ade 1 bar...memang hutan pnye nie...anyway yang paling best skali xde polution2 dan sayur2 dia segar dan lemak2 belaka....
<<ni ladang teh, bukan straberry tau>>

program kami start pagi jumaat, dimulakan dengan senaman aerobik dah berakhir pada Ahad, iaitu majlis penutup dan penyampaian hadiah kepada pelajar... time program 2 memang letih gilleerr coz dorang lebih memahami bahasa orang asli (ntah ape dorg maki aku pn xtau)...tapi apepun alhamdulillah sebab aku dan teman fesi aku nie dapat beri pengajaran yang terbaik kepada ahli kumpulan kami(Kumpulan Sawi)...


kepada adik2 SAWI yang abang n kakak sayang nie, semoga berjaya dapat "5A" dalam UPSR dan jadi orang yang berguna time besor2 nanti... nanti boleh la tolong Ayah dan Ibu adik2 ye... miss them much...!!!


AARRR..!!! 1 lagi, aku lupa la budak mana yang nama Amalina... siap bagi no fon aku dan rekemenkan kakak die yang nama Juliani 2... teruk la aku kalau nak pegi dating kat Lojing nanti...bahaya nie, satgi x pasal2 kena sumpit kang...huh 



<<our SAWI team>>


<<abis xde keje lani>>


<<sesi menasihati adik2>>


<<barisan hadapan 2 dah nampak dah nk jadi macam abg dia ni>>




<<thanz n congrate my team>>
<<adios>>



Thursday, April 7, 2011

-->>Sayang Baru<<--

pening kepala nak memikirkan pilihan ati nie... nak yang "cute" ke nk yang "garang"... ni tidak ade kena mengena dengan orang2 lain tau, samaada yang masih hidup atau x... sapa2 yang baca post yang terdahulu tau la pe bendenye nie...

setelah membuat survey2 dan meminta pandangan kepada orang2 yang professional mahupun x, dan dengan dipersetujui oleh badan2 kerajaan mahupun swasta, kata sepakat mengatakan Dell sebagai teman hidupku yang baru... ayat yang aku tulis nie pun dah melambangkan kesusahan yang dihadapi untuk uat semua nie... tapi alhamdulillah setelah 9 hari 8 malam, aku dapat pegang jugak bendalah nie...

lappy baru yang aku angkat nie adalah jenis "new inspiron 15R (i7 punye)"... color peacock blue...x tau la, dari dulu lagi color biru nie dah sebati yang hidup aku....baju keje pun biru jugak... aku beli on9 je kt Dell coz xleh kuar.... kalau bloggest2 nk beli, silalah beli on9 coz customer service die mantap dan terjamin... papepun setelah 2 ari aku guna dan runing game2 yang mantap2 memang cukup puas ati la..(nk angkat alienware x mampu)..

kat cini nak story2 ckit kronologi2 dan masalah yang dihadapi time beli nate nie...

ari isnin 28/3 -> kuarkan duit dari 3 buah akaun 1000rget + 1000rget + 700rget...(coz limit draw 1000rget jek) pastu bagi kat bro Rasidi lab assistance sains komp melalui bro Faizan...coz dia cuti balik kg 1 minggu time 2...bro Rasidi ni kenal dealer Dell kt Peneng 2...

ari selasa 29/3 -> bro Rasidi confirm terima duit and tempah laptop

ari jumaat 1/4 -> laptop aku ni sampai kat umah bro Rasidi... tapi time 2 aku kt Lojing, Gua Musang Kelantan selama 4 ari coz ade program upnm warrior kat sekolah orang asli...(hati dah risau time 2)

ari isnin 4/4 -> bro Rasidi lupa nk bawak...dia kata laptop ni kotaknye besaq, xleh bwak nek moto...(hampa!!!!)dia janji bawak esok...fine...

ari selasa 5/4 -> bro Rasidi ambik MC coz sakit kaki...so xleh datang keje la...(F*#K laaa......!!!!)sabaq222

ari rabu 6/4 -> time kelas Ethical Hacker kt lab dan ati nie sedang menanti2 bro Rasidi datang keje.... akhirnya segala penungguan berakhir... thanz bro Rasidi (walaupun dalam ati asyik maki je..)

banyak betul la nama bro Rasidi kat cini...huh...kat cni ade la pic2 lappy baru nie...klau bkenan angkat la sebijik ye...


<titik peluh yang sudah abis>


<pandangan hadapan time rasmi>

<pandangan belakan...gaya x??>

Friday, March 25, 2011

-->>Antara Dua Jiwa<<--

Penat betul la nak gaduh2 nie... kalau boleh nak mintak simpang la, tapi dah terpaksa, terima jela kan... actually aku baru balik "taikwando" nie (taik je bunyi), sambil disinari oleh cahaya matahari yang panas, memang masyuk la... baru je nak putih dan jadi kelabu taik itik... huh

post kali nie sebenarnya bertujuan untuk meminta pendapat semua blogges2 yang baca untuk memilih salah satu hati daripada 2 hati... macam jiwang la pulak mamat ni, tapi jangan salah faham pulak, ini bukan cintan2 seperti filem Tamil or Hindustan, tapi sebagai pilihan untuk dijadikan teman kesanyangan aku time borink2... aku dah merajuk dah dengan awek lama Compaq CQ40 aku (banyak ragam n panas baran).. "apepun i tetap syg u tau"...beli guna gaji 1st kut...



<sedang bermanja-manja>


okey..!!! disini aku ada 2 pilihan iaitu Dell (yang comel, sweet n powerfull) dan ASUS (nampak mantap n gerun)...

1- Dell Inspiron 15R N5110

Intel® Core™ i7-2630QM Processor (6M Cache, 2.00 GHz) Intel Sandy Bridge
- Genuine Windows 7 Home Premium
- MS Office Starter 2010
-
 4GB DDR3 1333MHz (4GB x 1) 2 DIMM
- 500GB 7200rpm Hard Disk Drive
NVIDIA Geforce GT525M with 1GB Dedicated Memory
- 15.6” Widescreen HD glossy WLED display with TrueLife™ ( 1366x768)
- DVD+/-RW with Dual Layer DVD+R write capability
- Built-in Webcam
- Bluetooth
- Dell Wireless 1501
- Height : 29.7 - 33.8 mm (1.17 -1.34 inches); Width : 376 mm (14.8 inches); Depth : 260.2 mm (10.2 inches)
- 8-in-1 Flash memory reader supporting SD/SDHC/MMC/MMC+/xD/MS/ MS Pro,2 x USB 2.0, 2x USB 3.0, HDMI, VGA, RJ45 Ethernet, 1 headphone, 1 microphone
- 6 Cell Battery
- starting weight of (2.6 kg)*
- Targus Synergy Carrying Case
- 1 Year Next Business Day Warranty
- Color : Black / Blue

Online Price RM 2,699




2asus A42JY-VX195





















-Intel® Core™ i5 Processor i5-480-2.66GHz (Turbo up to 2.93)/3M
-Mobile Intel® HM55 Express Chipset
-Wireless LAN 802.11b/g/N
-Windows 7 Home Premium
-ATI HD 6470 with 1GB DDR3
-14" HD Color Shine (LED)
-4GB(2Gx2) DDR3
-500GB-5400rpm
-8xSuper Multi-Dual
-Built-in microphone
-Altec Lansing® speakers SRS Premium Sound
-0.3 Mega Pixel Web Camera
-6-cell Li-Ion 4400mAh Battery
-2.2 kg (with 6-cell battery)
-Bluetooth :Yes
10/100/1000 Mbps
-Altec Lansing® speakers with SRS Premium Sound
-2 years Global Warranty
 Price RM 2,399


mana 1 yang best n setia nie??huh

"terpaksa la lupakan BB Bold3"

Sunday, March 20, 2011

-->>Alhamdulillah<<--

1st of all...aku sangat2 bersyukur giller coz nasib aku di takdirkan begini... mcm sedih la pulak... tapi yang aku bersyukur sebab dapat rumah dan roommate baru... bukan senang doh nk cari rumah untuk ditumpangkan, banyak giler dugaan... tapi apepun, keje da setle... =))


okey...arini AHAD merupakan hari yang paling best... perkara yang paling best adalah pegi solat subuh kat masjid... bukan senang doh nak uat camgini time hari cuti ni... selalu uat subuh gajah je...tapi alhamdulillah terbuka jugak hidayah untuk aku pagi ni....(walaupun terpaksa x bermakna x ikhlas tau)...


pabila sudah je berenang-renang dan berendam-rendam bersama roommate baru nie, renang pun pancit, kami pun kuar la pegi bersiar2 kat Mid Valley... tujuan utama pegi ke citu adalah untuk fight bowling je pun...bajet nak maen bowling Glowing in the Dark la.. tapi pegi awal sangat la... x sempat nak rasa men dalam gelap-gelap.. so kepada sesiapa yang nak maen dalam gelap 2, pegi la tengah ari cikit ye.. tp ingat, sesape yang pegi berdua 2 ati2 tau...


deal untuk tournament bowling nie, kami telah sebulat suara bersepakat, sesape yang kalah kena belanja sumthing... nak tau x kena pe?? belanja TROPHY je pun... bukan piala tau, tapi ice cream nestle Trophy.... ala, 2rget je pun tapi bermakna doh... walaupun aku just tempat kedua, disebabkan bola bertuah aku terlekat 2 kali, sebab 2 la yang last 2 x spare, tapi tetap fight la, janji x kalah... ;-p

<<xdak "luck" la>>

<<jangan jeles>>

Sunday, March 13, 2011

-->>Selut di Morib<<--

Letih tapi best....!!! ni jela aku nak ungkapkan sebaik sahaja sampai kt U aku ni.. akhirnya selesai sudah kursus Peer Leaders selama 2 ari 1 malam di Pantai Morib Banting tu... walaupun sekejab je, tapi input yang aku dapat memang terbaik la... esok boleh la aku mulakan hidup aku nie sebagai seorang Peer Leaders UPNM or PRS(Pembimbing Rakan Siswa) bukan perosak ye...


anyway, thanz to kelab kaunseling coz memberi kepercayaan yang tidak terkira dan sudi dengan kerelaan hati mengambil aku untuk jadi ahli dorang... aku pn xcaya kat diri sendiri...


4 your information, kursus yang aku serta ni namanya "Personaliti dan Kemahiran Psikologi" yang bertempat di Kem El-Azhar, Morib (bajet al-Azhar mesir la)... tgk je kt nama kursus, jangan la pulak anggap aku ni sakit mental ye, tapi sebenarnya bomoh sakit mental... sape2 yang rasa dirinya memerlukan diriku nie,calling2 laye...awek2 dialukan...


<bagusnye>




                                                                                                          *                            ********** 




kami bertolak pada pagi sabtu yang kebiasaannya adalah hari untuk aku membina otot... tapi, terpaksa la aku membina krim2 lemak kt perut ni di Morib... x jauh pn dari kL ni, x sampai 2 jam pn klau naik bas...  1st skali macam biasa la, brieffing2 and then bagi tempat penginapan... kami yang guys2 nie diberikan sebuah banglo 2 tingkat kut... time 2 terasa mcm duduk di rumah aku di kampung pulak..




bila hari beransur senja, angin pun lalu sepoi2 bahasa, kami pun ramai2 pegi la berjalan2 di pantai... bajet mat salleh la, nk pegi berjemur kat sana, sambil menatap amoi2 kadet bomba yang hot2... nasib la iman ni kuat lagi... 




time layan2 kt pantai 2, tetiba bunyi dentuman kuat... macam gempa Tsunami jugak la, cuak kut... rupa2nye kawan comey aku nie jatuh dalam selut bakau 2...bajet nak selamatkan kasut baru la 2..orang melayu kata "alang2 celup belacak, biar sampai ke pangkal kaki" (hentam sajala).... pape pun aku bersyukur sebab xde sebarang masalah yang berlaku...


<hot siut>


<9.9 skala rikter>


okey...last skali aku nak ucapkan syabas kepada group aku iaitu group 1(obor2) yang berjaya menamatkan aktiviti mencari harta karun(hentam je)... all of you la paling best skali dan sentiasa tetap dalam ingatan...dan xlupa jugak kepada kaunselor2 yang sedaya upaya mencari durian...haha(hilang mengidam doh)




<xde kje lain dah. asyik makan je>
<oboooooorrrr2>

Saturday, February 26, 2011

-->>Hari Tanpa Masalah<<--

Aaarrrrrhhh…..!!! pagi 27-2 ni tetiba je rsa indah pulak. Diluar tingkap terdengar suara anjing yang menganjing, burung yang memburung, Cuma 1 je kurang, xdak ayam la plak… klau kt kampong bunyi ayam ngn kambing 2 la paling best.

Kebiasaan, ahad ni la merupakan hari marathon tidoq untuk aku..biasa la, bujang lagi kn… tapi pagi ini awal la pulak aku melangkahkan kaki turun katil ni, maybe tidoq awal kut semalam(bini merajuk)..huh
                                                     
1st of all layan la cite korea dulu beb, Boys over Flowers kut…jiwang x jiwang blakang cita la.. pastu tanpa kata banyak terus mandi n  pakai jersey Malaysia 10rget yang aku beli kt Jln Tar tu untuk men bola.. gaya abis punye.. rsa semangat la pulak arini nk men bola yang baru beli nie, tapi sekali men penat kejar bola je, haram x dpt bola (coz x pndai main pun)…huh




<macam safee salie la plak. jgn pandang lama2 ye>



Dah hampir 2 jam kt padang 2, mata pun dah jadi kelabu, so untuk recovery time terus je singgah kedai Mappley pekena 100plus… peerrgh..>!!!, jgn tnya la beb rsa cmne, siap berpeluh lagi air 2...sekali teguk je terus bergoncang perut nie.. smbil duduk n rehat kt kedai mamak 2, tetiba je masakan air tangan mamak 2 menyusuk kalbuku.. nafsu makan pn bergelora la, terus je aku tapau ikut nafsu kuda aku nie... nafsu kuda teruk lagi la, aku bawah cikit dari kuda…

Masuk je dalam rumah, ada tugas kedua yg menantiku iaitu basuh baju. Banyak doh, baju stok sebulan x basuh nie. Mesin basuh pn xdak. Dari sekolah lagi asyik basuh guna tangan je. Patut la tangan aku ni berketul je kn.heh.. bila la nk ada bini nie...

Sudah abes aku mentelaah baju2 tersebut, smpailah masa yg ditunggu2 iaitu nasi Mappley yg aku tapau td. Bau dia masyuk beb. Spa tgok mesti meleleh punye tau. Tgk selepas masak laye, jgn la tgk time mamak 2 masak, takut sebulan x lalu makan nanti…

<sapa nak aku nak belanja>


2 jela aku nk cita pn… "Gendang Gendut Tali Kecapi, Kenyang Perut Senang Hati". So boleh la layan cita korea ni smpai malam… bubye =))

Monday, February 21, 2011

-->>2 month to go<<--

arrrr.....!! actually ak xtau la nk tulis pa... tangan nie pun dh berabuk, sma la ngn blog aku nie... besa la,nama je budak sains komputer(HACKER), tp jarang je nk taip2 nie...besa la,pemalas ciket...


~~abis sem nie dapat la...klau lepas ujian~~


according to my title kt atas 2, actually ade la berkaitan ngn kawan aku sorang nie (miss Z) aku panggil die... 2 month from today means lebih kurang 20hb 4 la kn.... for all readers information, long2 time ago,at the jungle of the city (ayat aku time skolah rendah), dlm tahun 90an2 la... lahirlah seorang puteri (bajet je) nama dia Z kt tanah bertuah nie(sg petani kut)... tp xtau la bertuah ke x... aku x minat Tuah actually, aku minat Jebat je...2 jela cite die..heh

nk tau x spa miss Z 2??huh... schoolmate aku la, time aku jadi org paling famus kt skolah dulu(bajet hot la)... so sempena ari kelahiran si puteri nie, aku dengan kerelaan ati kena la bg present kt dia,.. pening jugak waa ni, dah la jarang beli adiah kt orang(xde awek kn)..huh
~~rindu doh~~

~~cari mna aku?~~


belum sempat je aku pikirkan adiah, terus je dia cadangkan utk belikan dia Bold3....!!!!! WTF....heh
aku pn pakai henset Touch je....(nokia touchlight je, bukan BB)...
~~actually aku dh beli dah...sje xnk bgtau~~
           


tapi apapun, dia tetap kawan aku, myb ni la 1st present yg aku akan bagi kt dia... so, kena la aku Google2 ckit adiah pe yg terbaik utk kwn aku yg baik nie...(bodek cket...)..tapi, 6 hari sebelum due date 2, aku nk tgk adiah pe yg dia nk bg kat aku dulu...heh

apepun, aku kn pastikan dia terharu dan ingat sampai bila2 pnye ngn adiah aku nie..x kan KISS kut...heh...
2 jek...miss Z yang sedang membaca jangan marah2 k,,  =pp